Amb l’objectiu de generar coneixement i donar suport als usuaris, ja siguin particulars o bé investigadors professionals, el Museu Marítim de Barcelona ofereix recursos molt valuosos com les seves col·leccions, una Biblioteca especialitzada i uns fons d’arxiu.
Per tal de facilitar l’accés als recursos d’informació i acompanyar als usuaris en les seves recerques, el museu disposa d’un programari de cerca molt potent, que des d’un únic punt d’entrada permet consultar totes les col·leccions del museu.
Abans de visitar-nos contacteu prèviament amb nosaltres a través del correu informacio@mmb.cat, també en cas que vulgueu demanar reproducció de fotografies o documents o bé préstec bibliotecari.
Espai de consulta
El museu posa a disposició dels usuaris una sala de consulta, l’espai de la Biblioteca. És una sala còmode i agradable, que alhora és també un mirador sobre el propi Museu. A partir de les vostres demandes els tècnics del museu posaran a les vostres mans libres, fotografies, documentació de l’arxiu històric i fins i tot objectes de la col·lecció, sempre que les seves dimensions ho permetin, com ara instruments de navegació, gravats, cartes nàutiques, etc.
L’espai de consulta és un espai de treball on podreu accedir als recursos d’informació del Museu, prendre notes o realitzar fotografies, amb les sales del museu visibles a través dels finestrals. Per la seva proximitat a les reserves on es conserva el paper i el material fotogràfic, l’accés als materials és ràpid.
Suport a la recerca
El Museu us ofereix la possibilitat de contactar amb els nostres tècnics per tal de rebre orientació i consell, i també d’aprofitar l’experiència acumulada en el dia a dia durant anys. Es tracta d’un coneixement que no queda recollit en cap guia ni recurs informàtic, sinó que forma part del bagatge dels professionals que pot ser molt útil a l’usuari i que volem compartir.
De forma més específica, el museu també dona suport a investigacions més complexes o especialitzades en el camp de les ciències socials a través de l’Observatori Permanent d’Història i Cultura Marítim del Mediterrani.
Guies i recursos
El Museu Marítim de Barcelona aplega, amb la seva activitat diària, eina i recursos que permeten facilitar l’accés a la informació, des del catàleg de les col·leccions fins al sistema de gestió de l’arxiu general, passant per guies temàtiques de la Biblioteca, guies de producció pròpia com ara la Guia de Recursos sobre la Barcelona Marítima, o dossiers temàtics.
Des d’aquí també podeu consultar Lexicmariner, un diccionari que aplega tot el vocabulari marítim en català més accessible i complet possible. Es tracta d’una iniciativa particular, iniciada i desenvolupada pel Sr. Washington Garcia, i que compta amb el suport de l’MMB. Lexicmariner ofereix una eina de treball útil que vol ser també un estímul per avançar en un millor ús de la terminologia correcta en català i, més enllà, en un millor coneixement de las coses de la mar de la cultura catalana.
Preguntes freqüents
Us puc fer una consulta concreta sobre un tema històric o sobre els vostres fons?
Sí, però has de tenir en compte que nosaltres intentarem ajudar-te i orientar-te en la teva cerca, però no podrem investigar per tu. T’informarem sobre els nostres recursos i et donarem una guia però no tenim capacitat per realitzar investigacions complexes.
Teniu llistes de passatgers?
És molt freqüent que els usuaris vulguin seguir el rastre de persones que van navegar o van emigrar a través del port de Barcelona. Malauradament no es conserven (o no estan localitzades) llistes de passatgers, ni entre els documents del Museu, ni en els fons històrics del Port de Barcelona, ni entre la documentació de l’antiga Capitania Marítima de Barcelona, que és en un arxiu de l’Armada. Més informació.
Ara per ara l’únic recurs és el Boletín de la Compañía Trasatlántica de Barcelona pels anys 1892-1894.
En els nostres fons hi tenim una relació corresponent al vapor Habana (ruta Mediterrani – New York – Habana, amb data 10/02/1946) i un llibre control de cobrament del passatge, anada i tornada (Veracruz-Bilbao, Bilbao-Veracruz, datat el gener-agost de 1936).
En aquests casos recomanen consultar els recursos compilats al portal de Movimientos migratorios.
Puc aconseguir reproduccions de plànols de vaixells?
El Museu Marítim de Barcelona et pot ajudar a aconseguir plànols de vaixells a través de diferents vies.
Potser aquests plànols són a les col·leccions del Museu o formen part d’alguns dels fons històrics, com ara la Compañía Trasatlántica, els Talleres Nuevo Vulcano de Barcelona, Proname, etc. També trobareu plànols editats a la biblioteca. Us recomanem consultar també les revistes especialitzades en modelisme.
Cal que enviïs la teva sol·licitud a informacio@mmb.cat
Puc aconseguir fotografies dels fons del Museu?
Pots aconseguir còpies de fotografies de diferents fons del Museu Marítim de Barcelona. Per una banda hi ha les col·leccions fotogràfiques, que són els documents fotogràfics antics de caire històric o documental que el Museu ha anar recollint de procedències diverses o que formen part dels fons personals o d’empresa. En general hi trobareu fotografies de vaixells, de ports o de personatges. També disposem de fotografies de les peces del Museu, objectes i documents, i serveixen per documentar-les i fer-ne difusió.
En funció dels interessos i les necessitats dels usuaris, el museu pot facilitar la consulta i reproducció de les fotografies. Per saber què tenim podeu consultar el catàleg i el blog FotodeMar.
Horaris d’atenció
L’horari d’atenció al públic de l’arxiu és de dilluns a divendres de 10 h. a 14 h. (dies laborables).
L’horari de la biblioteca és de dilluns a divendres. Cal demanar hora a informacio@mmb.cat
La resta del serveis (arxiu fotogràfic, col·leccions, cartoteca, etc.) no tenen un horari d’atenció al públic.
Puc fer donació al museu de llibres, documents o objectes?i
Totes les propostes, siguin per donar o per vendre alguna cosa, son avaluades per una Comissió d’Adquisicions que estudiarà la seva viabilitat des de tots els punts de vista i et donarà una resposta.
Si es tracta de llibre o revistes, envia un mail a biblioteca@mmb.cat i t’expliquem què cal fer.
Puc fer suggeiments o comunicar-vos informació que pot ser del vostre interès?
El Museu Marítim de Barcelona té molt d’interès en rebre comentaris o suggeriments del públic. Encara més si vols compartir el que saps amb nosaltres. Et convidem a que ens ajudis a saber-ne més i a fer millor la nostra feina.