-
Horaris
De dilluns a diumenge
de 10 a 19h -
Situacio
Avinguda de les
Drassanes, s/n
08001 Barcelona
Rèplica de la Galera Reial
Reproducció Galera Reial, Astilleros Cardona, 1968-1971
Llegir més
Núm. d’inventari: 13271
Nom d’objecte: galera
Títol: Galera Reial
Data de l’objecte: 1968-1971
Autor: Astilleros Cardona
Tècnica i material: fusta, metall, fibra vegetal , teixit, pintura. Construcció naval.
Embarcacions
Rèplica a mida natural de la Galera Reial realitzada in situ per artesans dels Astilleros Cardona, i decorada per Gabriel Alabert i Francisco Ribera, sempre assessorats per personal tècnic del Museu Marítim de Barcelona. L’embarcació original tenia una eslora de 60 metres, una mànega de 6,20 metres, un puntal de 2,08 metres i era propulsada per 59 rems i la força de 236 remers. A més, el vaixell original arborava pal major i trinquet amb veles llatines.
La Galera Reial va ser construïda a les Drassanes Reials de Barcelona el 1568 per formar part d’una gran flota que s’havia d’enfrontar als otomans. El 15 de gener de 1568, el virrei de Catalunya va rebre l’ordre que a Barcelona “se hiciera edificar esta galera Real, de la mejor madera que por esas partes se hallase, por ser el pino de Cataluña el mejor leñamen que en Ásia, África y Europa se halla”. La decoració, feta amb iconografia clàssica molt típica del Renaixement, es va realitzar a Sevilla.
La Galera Reial comandada per en Joan d’Àustria va ser el vaixell insígnia de la Lliga Santa que va vèncer els otomans a Lepant, a la costa grega, el 7 d’octubre de 1571. L’any 1971, amb motiu del IV Centenari de la batalla, el Museu Marítim de Barcelona va organitzar una exposició on es va presentar al públic una reconstrucció a escala real de la galera, recreada a partir del projecte liderat per qui dirigia el museu, José María Martínez-Hidalgo.