-
Horaris
De dilluns a diumenge
de 10 a 19h -
Situacio
Avinguda de les
Drassanes, s/n
08001 Barcelona
Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar
Recorregut virtual en 3D
Informació Pràctica
Exposició sobre Antoni Benaiges, mestre republicà de Mont-roig del Camp, que seguia les tècniques pedagògiques de Célestin Freinet. La metodologia de treball consistia a editar a l’escola unes petites publicacions o 'quaderns' a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món: sobre la família, les amistats, la població, els paisatges, les festes, les excursions, els viatges, els jocs, el folklore... La impremta, doncs, passava a tenir un paper essencial a l’aula: era l’instrument que permetia materialitzar, copsar, veure i tocar tot el que s’aprenia. Els quaderns de Bañuelos de Bureba eren el Gestos i el Recreo.
Ben aviat les pràctiques educatives de Benaiges van entrar en conflicte amb algunes famílies i els poders fàctics locals. Els nens i nenes de Bañuelos no havien vist mai el mar i el gener de 1936 el mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser el quadern El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. A més el mestre va prometre als nens i nenes que a l'estiu anirien a veure el mar i els convidà a la seva casa familiar. Però el 19 de juliol d'aquell any, mentre preparava el viatge dels seus alumnes cap a Mont-roig, va ser detingut, torturat i executat.
L'exposició, organitzada en col·laboració amb el Memorial Democràtic de Catalunya, vol retre homenatge a la comunitat de mestres de la República i al llibret que un dia, els infants d'una escola de Castella, van escriure tot imaginant-se el mar.
Exposició comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973).
Data
- Exposició virtual
Lloc
- Web
Idiomes
Català
Crèdits
- OrganitzadorMemorial Democràtic - Generalitat de Catalunya
- OrganitzadorMuseu Marítim de Barcelona