-
Horaris
De dilluns a diumenge
de 10 a 19h -
Situacio
Avinguda de les
Drassanes, s/n
08001 Barcelona
Cants de sirena, fascinació i abisme
Recorregut virtual en 3D
Informació Pràctica
Sabíeu que pujar en sabates de carrer a bord, intercanviar sal d’una barca a una altra, tenir un paraigües obert, o la presència de conills o capellans dalt del vaixell s’han associat a malastrugança, segons les creences populars que encara avui perviuen? Cants de sirena, fascinació i abisme és una exposició sobre les manifestacions culturals generades al llarg del temps per la humanitat davant la por i la fascinació provocada pel mar: creences, mites, contes, éssers fantàstics, tabús, fórmules màgiques i manifestacions de religiositat popular.
L’exposició es divideix en tres àmbits: el mar i els éssers fantàstics que, segons la imaginació humana, poblen les seves profunditats; els ritus i mites entorn de la protecció del vaixell que s’ha de fer a la mar; i les creences marítimes com a patrimoni immaterial de la humanitat.
D’entre les peces que integren l’exposició destaquen diversos objectes, cartes nàutiques, ex-vots, models de vaixells i d’altres peces d'alt interès procedents de la col·lecció del Museu Marítim de Barcelona. També inclou un facsímil del cartell de Marc Chagall Nice Soleil Fleurs (procedent del Museu d’Història de Girona), un vaixell tipus xàvega malaguenya del 1926, una reproducció del dibuix de Picasso El naufragi de la fragata Gneisenau al port de Màlaga (procedent del Museu Picasso), el gravat The Burial of Wilkie (W.Turner, pintor i J. Cousen gravador), o l’aquarel·la d’A. Opisso Interior d’una església. Al llarg de l’exposició trobareu referències a com la literatura ha reflectit les llums i les ombres del món de la navegació: Les Metamorfosis d’Ovidi, L'Odissea d’Homer, L’Antic testament, Mitologia del mar de Joan Amades o El rem de trenta-quatre de Joaquim Ruyra, entre d’altres. L’exposició compta amb recursos sonors —com ara converses reals entre gent de la mar i narracions d’històries i llegendes d’arreu del món— i audiovisuals.
El Museu Marítim de Barcelona ha editat un catàleg de l’exposició, amb textos de Josefina Roma Riu, professora titular d’Antropologia de la UB; Eliseu Carbonell, antropòleg i comissari de l’exposició; Adelina Casanovas, arquitecte; Bibiana Puigdefàbregas, escenògrafa i Enric Garcia, cap de l’àrea de gestió de col·leccions i del coneixement del Museu Marítim.
Comissariada per l’antropòleg Eliseu Carbonell.
Data
- Exposició virtual
Lloc
- Web
Idiomes
English / Castellano / Català
Crèdits
- Amb suport deGeneralitat de Catalunya
- OrganitzadorMuseu Marítim de Barcelona